Csoportosítás ízhatás alapján
Előzőleg a London Dry Ginnel, mint ginfajtával kapcsolatosan az elkészítés módját emeltük ki.
A klasszikus és a kortárs gin elkülönítésénél az előállítási mód nem érdekes. Itt az ízhatásokon van a hangsúly.
Klasszikus gin
Kialakulásuk időben előbbre tehető a kortárs gineknél.
Ebben a stílusban a borókáé a főszerep. A többi növényi összetevő kevésbé erőteljes, inkább csak hátteret biztost és kiemel.
Gyakori párosítás a boróka mellé
- az angyalgyökér,
- a koriandermag,
- az orriszgyökér
- és a citrusfélék héja.
Bár a stílus legismertebb képviselői az Egyesült Királyságban, főleg Londonban találhatók, ez nem jelenti, hogy a világ más pontjain nem találkozhatunk a klasszikus stílussal.
Klasszikus ginek például: Gordon (Skócia), Tanqueray (Skócia), Beefeater (London, Anglia), Bombay (Anglia) vagy a Seagram’s (Egyesült Államok).
Kortárs Gin (Contemporary Gin)
Az utóbbi évek tendenciája inkább azt mutatja, hogy a gyártás a kortárs ginek irányába mozdult el.
Ezeknél a gineknél a boróka természetesen jelen van, továbbra is észrevehető, de más ízek, például a citrusfélék, a fűszerek és a virágjegyek hangsúlyosabbak, mint a klasszikus ginben.
Ez a stílus olyanokkal is meg tudja kedveltetni a gint, akik amúgy alapvetően pont a boróka erőteljes íze miatt nem szerették.
A kortárs stílusú ginek fő ízkomponensei alapján megkülönböztethetünk:
- virágos (Hendrick’s, Skócia),
- gyógynövényes (D1 Gin, Anglia),
- fűszeres (Opihr Oriental Spiced Gin, Anglia)
- és citrusos (Monkey 47 Schwarzwald, Németország) dominanciájú italokat. De például az ausztrál Four Pillars ginjében a virágos és a fűszeres jegyek egyformán hangsúlyosak.
A kortárs stílus valóban globális, a világ minden táján készítik. Az amerikai kontinensen nagy népszerűségnek örvend, mégsem keverendő a regionális megnevezésekkel, mint például „amerikai gin”.
Ha a kortárs gint kóstolod és korábban a borókahangsúlyosabb gineket ismerted csak, akkor a ginhez való hozzáállásod érdemes fejben kicsit áthangolnod és nyitottan közelíteni feléjük. Így egészen biztosan nem fognak csalódást okozni.
Réti GIN
Réti Ginkollekciónk saját megítélésünk alapján inkább a kortárs ginek közé sorolnánk. A boróka hangsúlyosságát saját preferenciáink alapján is igyekeztünk egy kissé háttérbe szorítani a többi alkotóelem hangsúlyosságának növelésével.
Mivel a pálinka világából jöttünk, a pálinkaalapanyaguk szolgáló gyümölcsök és ízvilág jelentik számunkra az ismerős közeget. A Magyaroszágon termett gyümölcsök zamata utánozhatatlan, ezért a ginek elkészítésénél is a gyümölcsösség, a virágos jegyek kiemelése volt a fő szempont.
Fontos hangsúlyoznunk emellett, hogy a gin nem pálinka. A pálinka ízét teljesen kizártuk a késztési folyamatból, az ugyanis egy önmagában komplex ital. Ha egy pálinkát tonikkal keversz, nem hiszem, hogy újabb pohárral fogyasztanál belőle😊.
Az ízkomponenseket nézve
- az R1 GIN virágos, citrusos jellegű,
- az R2 GIN virágos,
- az R3 GIN citrusos, enyhe fűszeres lecsengéssel.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11
Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...
A gin története: A GIN őrület nyomában
A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...
Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!
A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...