London ≠ Pannonhalma

Londont sokan tekintik a GIN globális fővárosának.

Tény, hogy a gin élvezeti italként (és nem gyógyhatású készítményként) való elterjedésében Anglia és fővárosa nagy szerepet játszott.

A pálinkánál egyértelmű, hogy ha Pannonhalmi Törkölypálinkáról beszélünk, akkor a pannonhalmi régiónak szerepet kell játszania a termék létrejöttében. Jelen esetben a pannonhalmi borvidéken termő fehér szőlőből kell készíteni.

A ginek esetében azonban London egészen mást jelent. A gin készítésének módjára utal. Egyfajta minőségellenőrzési kategóriát jelent.

London és Pannonhalma

Történelmi háttér

Kialakulásának oka a 18. és a 19. század eleji termékek tisztasági színvonalában keresendő.

Kezdetben a gineket nagyon vegyes, sokszor silány minőségű gabonából desztillálták. A keletkezett gabonaszesz durva ízét aztán gyakran édesítették vagy más módon hamisították, hogy iható legyen.

1832-ben a Coffey-féle finomítóoszlopos lepárlás megjelenésével lehetővé vált egy sokkal jobb minőségű, tisztább, alacsonyabb metanol tartalmú termék előállítása.

Az oszlopos desztillációval a párlat egészen 96 térfogatszázalékig felerősíthető (finomszesz).

Mivel az új stílus Londonban jelent meg, London Gin néven kezdték emlegetni.

Müller típusú lepárlóberendezés

London Dry Gin

A London Gin a desztillált ginek egy fajtája. A desztillált ginhez a borókával és más természetes növényekkel való újradesztillálást (lepárlást) követően ízesítő anyagok és további semleges alkohol is kerülhet.

Ez az, ahol a lényegi különbség keresendő. 

  • London Gin megnevezés előírja, hogy a kapott desztillátumnak az eredetileg legalább 96 % (V/V) alkoholtartalmú mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókával és más természetes anyagokkal történő desztillálása után még mindig legalább 70 térfogatszázalékosnak kell lenni. Konyhanyelven tehát nem szabad túlságosan lefőzni másodszorra. Különben romlik a tisztaság, nem kívánt ízhatások jelenhetnek meg, hasonlóan a pálinkához. Az újradesztillálást követően természetesen víz hozzáadásával a kívánt alkoholfokra állítható a gin. A Réti Ginek esetében ez 40 % (V/V). 
  • Az elkészült gin metanoltartalma nem haladhatja meg az 5 g/hl-t abszolút alkoholra vonatkoztatva.
  • A London gin esetében minden botanikai ízt desztillációval kell átadni a párlatba, azaz utólag nem áztathatók bele növényi anyagok.
  • Színezni semmilyen formában nem szabad.
  • A London Gin koncentrátumként készíthető, azaz lepárlás után további semleges alkoholt kaphat, feltéve, hogy az még mindig legalább 70 térfogatszázalékos és megfelel a metanoltartalom előírásainak.
  • A 2019/787-es legújabb EU rendelet már nem jelöli külön a London Gint és a London Dry Gint, mint opciót. Ugyanis a 2008-as rendeletet felváltó új szabályozás szerint a London Gin eleve száraz, azaz “dry” kell, hogy legyen. Ennek értelmében a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék lehet.
London jelképei: London Dry Gin

Érdekesség

Miért engedélyezett minimális édesítés a „száraz” ginekben?

 

Engedélyezett édesítés „dry gin” esetében: a végtermék 1 literében legfeljebb 0,1 gramm invertcukorban kifejezett édesítőtermék.

 

A válasz: a hamisítók kiszűrése miatt. A törvény által megengedett cukrot ugyanis elsősorban nyomkövetésre használják a nagyobb márkák (mint a Gordon’s Gin). Ezeknek a „cukorfestékként” feltüntetett nyomjelző molekuláknak a segítségével szűrhetők ki a hamisítványok.

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja megfelel a szigorúbb London Dry Gin meghatározásnak.

A legalább 96 térfogatszázalékos etil-alkoholba áztatjuk a borókát és más SZUPERTITKOS természetes anyagokat.

Német Müller típusú lepárlóberendezésünkön újradesztilláljuk az alapanyagokat. Az így kapott párlat alkoholtartalma még mindig jóval magasabb 70 %-nál. Ezt követően a hígításhoz szükséges víz az egyedüli anyag, ami a termékbe kerül.

A termék minőségét igyekszünk minél magasabb szinten tartani és a pálinkáinkhoz hasonlóan itt sem használunk édesítőszereket a termék előállításához. 

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    7.600 Ft (bruttó)
  • TOMI ROCKY GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    “TOMI ROCKY” GIN 40% 500ml (fél liter) – ELFOGYOTT

    10.500 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.600 Ft (bruttó)
  • R1 GIN

    R1 GIN 40% 500ml (fél liter)

    6.600 Ft (bruttó)
Ismerd meg! R3 GIN Valentin Napra

Ismerd meg! R3 GIN Valentin Napra

R3 GIN Ginkollekciónk harmadik tagját a tél és a szerelem ihlette. Az első palackok 2021-ben Valentin Napra limitált darabszámban kerültek forgalomba. Az idei évben pedig már elkészültek az újabb főzetek belőle. Főbb összetevőként a szerelem gyümölcseit (alma és füge)...

Programok a téli estékre

Programok a téli estékre

A tartalomból: Régen: A magyar Fonó pálinkával Most: A svéd Fredagsmys (Kellemes Péntek) ginnel, koktélokkal Rendezz közös téli estét te is R3 Ginnel és Réti Birs-Alma pálinkával Olvasási idő: 3 perc RÉGEN Az ünnepek fontossága Munka és szórakozás Dédszüleink,...

Egyedülálló kezdeményezés: “Tomi Rocky” GIN

Egyedülálló kezdeményezés: “Tomi Rocky” GIN

"Tomi Rocky" GIN - A gin, aminek története van Új ginünk születésének 2 fő kiindulópontja: Mi szeretjük a Sportot! És szeretjük a Gint! Főzőmesterünk, Szilárd ifjúkori barátja, Magyarország egyetlen láb nélküli nyíltvízi paraúszója, Patkás Tamás, „Tomi Rocky” az idei...

Céges ajándék partnereidnek

Céges ajándék partnereidnek

Céges ajándék a partnereknek Közeleg az év vége! Itt az ideje, hogy beszerezd a céges ajándékokat partnereidnek! Rendelj Réti Gindobozt év végére céges partnereidnek! Nem kell mást tenned, csak küldj ÜZENETET! iroda@retipalinkahaz.hu Mit ajándékozz? Érdemes egy-két...

Pin It on Pinterest