Februári Böngésző: Valentin-nap
A tartalomból:
A Valentin-nap rövid története
Pálinkakoktél nemcsak fériaknak
Italvacsora ételpárosításokkal
Olvasási idő: 3 perc
A Valentin-nap rövid története
A Valentin-nap első említése egészen 1383-ig nyúlik vissza, amikor Angliában II. Richárd király udvarában Valentin ünnepséget szerveztek. A 15. század végétől a szerelmespárok már kisebb ajándékokat, költeményeket is küldtek egymásnak. Samuel Pepys, angol költő Valentin-napi szerelmes levelére felesége, Elizabeth 1667-ben egy virágcsokorral válaszolt. Nemesi társaság tagjainak annyira megtetszett a kedves gesztus, hogy ettől kezdődően a levél és a virágcsokor kapcsolata az egész országban elterjedt.
Az angol kivándorlók később magukkal vitték Valentin-napi szokásaikat az Amerikai Egyesült Államokba. A második világháború alatt pedig az amerikai katonák visszahozták ezt a szokást Európába.
- 1950-ben Nürnbergben Valentin-napi bált tartottak. Ettől a dátumtól vezették be hivatalosan is a Valentin-napot.
Általánosan ismertségét azonban a mai napig az édességipar reklámjainak és a virágárusoknak köszönheti.
Azonban vannak olyanok, aki az általános virágon és az édességeken túl szeretnek kreatívabb Valentin-napi ajándékkal kedveskedni szerelmünknek.
Ha te is közéjük tartozol, hoztunk pár ötletet neked az italok világából.
Ajándékötletek Valentin-napra
1. Gintonik koktél a szerelem színeiben
Igyatok egy finom koktélt kettesben!
Ünnepeljetek február 14-én este egy különleges gintonikkal. Ehhez nem kell mást tennetek,
mint elkészíteni a tökéletes alap gintonikot, majd feldobni pár szerelmes hozzávalóval.
A kiegészítőknél ne a mennyiségen legyen a hangsúly! A kevesebb néha több.
Hozzávalók:
- nagy méretű jégkockák
- egy üveg Réti R4 GIN cigánymeggy, cseresznye és vanília ízesítéssel
- tonik
- citrom szelet vagy citromhéj csavar
+ szerelmes hozzávalók: pl. liofilizált málna (fagyasztva szárított) és rózsaszín csillámos glitter (ehető ételszínezék) vagy fagyasztott PIROS, RÓZSASZÍN gyümölcsök
Elkészítés:
- Két öblös borospohárba tegyetek jó sok jeget.
- Öntsetek az R4 Ginből 4 cl-t a pohárba.
- Keverőpálcával vagy egy hosszú kanállal keverjetek rajta egyet, hogy a poharak fala le tudjon hűlni.
- Jöhetnek a szerelmes hozzávalók.
- Végül öntsétek fel a poharat jól lehűtött tonikkal.
Díszítésnek egy szelet citromot rakhattok bele. Ha szeretitek a citrusos ízeket, picit nyomjátok összes a szeletet mielőtt beleteszitek, hogy a levéből is kerüljön bele.
De ha kevésbé citromosan szereted, akkor csak a héjából hámozz egy szeletet és enyhén csavard meg mielőtt a pohárba vagy annak peremére teszed.
2. Pálinkakoktél a férfiak lenyűgözésére
Párod inkább a pálinkák kedvelője?
Semmi gond, így is meglepheted egy finom koktéllal, ami még a női érdeklődést is felkelti.
Készíts pálinkakoktélt Réti Cigánymeggy pálinkából!
Az elkészítése szintén nagyon egyszerű.
- Egy könnyű szódával felhúzott long drinket képzelj el, ahol az alap szintén sok jég legyen.
- Majd következhet a minőségi pálinka kis 2-4 cl mennyiségen (a minőségin van a hangsúly).
- Az édes íz miatt tegyél hozzá házi szörpöt természetesen a szerelem színében.
- A savak miatt, az egyensúly megteremtésére pedig ne feledkezz el egy kis citrusról sem (a citrom levéből is csavarj az italba).
- Ha ez megvan, öntsd fel szódával és már ihatjátok is.
3. Degusztációs italvacsora ételpárosításokkal
Ha az otthon kényelme helyett inkább valami elegáns helyen ünnepelnétek, egy degusztációs vacsorán különleges élményekkel gazdagodhattok.
- Egy ilyen eseményen kóstolhattok egy italcsaládot, mondjuk borokat a hozzá passzoló ételekkel társítva.
- De ha ennél extrábbra, merészebbre vágytok, akkor próbáljatok ki különböző italfajtákat (mondjuk rum, gin és pálinka) egy este folyamán.
Közben a kóstolás mellett bőséges ismeretet is szerezhettek a kóstolt italokról.
A Drekó Borbisztróval közösen egy ilyen különleges kóstolót tartottunk termékeinkből:
- Réti Rumból,
- Ginekből
- és Pálinkákból a múlt hétvégén Győrújbaráton.
Volt szerencsénk a párosításokat meg is kóstolni, ami nekünk is új gasztronómiai élményeket adott.
Az italokhoz az Év Séfje díjat is elnyert, Lőrincz György készítette az ételeket. Az így létrejött párosítások tökéletes harmóniát alkottak.
A sikeren felbuzdulva egészen biztosan lesz folytatás.
Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz fel hírlevelünkre itt.
Legyetek kreatívak és tegyétek emlékezetessé az idei Valentin-napot!
Réti
Gasztromagazin
Témáink:
- Párlatok, szeszes italok, trendek
- Koktélok, receptek
- Pálinka, pálinkafőzés
- Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
7–7 termék, összesen 7 db
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11
Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...
A gin története: A GIN őrület nyomában
A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...
Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!
A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...