+36 20 959 6322, +36 20 219 8835

retipalinka@gmail.com

A csapadék fontossága

A csapadék a gyümölcsfák szempontjából létfontosságú. Nem jó, ha túl sok van belőle, de az sem, ha kevés. Ráadásul a növények vízigénye az egyes fejlődési szakaszokban is eltérő.     

Mikor van a gyümölcsfáknak leginkább szüksége a csapadékra?

  • virágzás előtt,
  • virágzás után,
  • a maghéj keményedése után a termésnövekedés befejezéséig,
  • ősszel a gyökérzet fejlődése érdekében.
Tavaszi csapadék

Gyümölcsfajták vízigény szerint

A hazánkban termesztett gyümölcsfajok a vízigényük szempontjából 2 csoportra bonthatók:

  • vízigényes fajták (évi 600-800 mm): körte, alma, birs, szilva, málna, feketeribizli
  • közepes vízigényű fajták (évi 350-600 mm): cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack
Alma nagy vízigény

Egy kis statisztika

Magyarország évi csapadékmennyisége 2020-ban 615 mm volt.

Ez a csapadékmennyiség a vízigényes gyümölcsfajtáknak egészen biztosan nem elegendő. Itt az öntözés kiemelt fontosságot kap.

Legszárazabb hónapok 2020-ban:

  • április (11 mm országosan, 4. legszárazabb április 1901 óta)
  • november (Somogy, Veszprém és Vas megye nagy részén 5 mm alatti csapadékösszeg)

Legcsapadékosabb hónapok 2020-ban:

  • június (legnagyobb napi csapadék Miskolcon június 26-án 107,5 mm, ami több, mint az ottani teljes havi mennyiség több, mint fele)
  • október (őszi csapadék közel 80%-a szeptember 25. és október 15. között hullott le)

Öntözés

Az öntözés kedvező hatásai a gyümölcsösben a következők:

  • Az aktív gyökérzóna folyamatos vízellátása megakadályozza a termés mennyiségének csökkenését és minőségének romlását az aszályos időszakokban.
  • A folyamatos vízellátás hatására a tápanyagok nagy része feltáródik, a növény több tápanyaghoz jut.
  • A folyamatos biológiai élet fokozza a gyökérzet tömegét, az értékesebb humuszanyagok termelését. Ennek hatására javul a talajszerkezet.

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Helytartó

    Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)

    11.500 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Sárgabarack pálinka 500ml (fél liter)

    16.500 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)

    9.900 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)

    9.900 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)

    9.900 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka 40% 500ml (fél liter)

    11.500 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Ágyas meggypálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    9.800 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Sárgabarack pálinka 350ml díszdobozban 2db pálinkás pohárral

    10.600 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Vilmoskörte pálinka 40% 500ml (fél liter)

    9.600 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Almapálinka 40% 500ml (fél liter)

    8.200 Ft (bruttó)

Ginteszt győztes az R2 GIN

Az ismert gasztroújság, a VINCE Magazin májusi számában a hazai gineket vizsgáztatta tesztszekciójában. Népes, 21 tagú mezőnyben Réti Ginkollekciónk második tagja az R2 GIN végzett az első helyen.  A vetélytársak Az indulók között ott volt szinte az összes hazai...

Visszatérő vendég falunkban a gólya

A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...