+36 20 959 6322, +36 20 219 8835

retipalinka@gmail.com

Kitalálod? Mit főzünk ma?

Nem, természetesen nem az ebéd készül az üstben. Pálinkát főzünk bérfőzetőink cefréiből.

De mi az a gyümölcs, amiből még ilyenkor cefrét készítenek?

Most ne beszéljünk azokról a renitensekről, akik még ilyenkor szedik elő a tavaly nyáron összegyűjtött gyümölcseiket. Ennyi ideig senkinek sem javasoljuk, hogy várjon a kifőzetéssel.

Több okból sem:

  • A több hónapos cefre minősége össze sem hasonlítható egy friss anyagéval.
  • Ha még nyáron készítették és az időjárás viszontagságainak is ki lett téve (magyarul kint hagyták a tűző napon, majd a téli hidegben), akkor könnyen előfordulhat, hogy teljesen tönkre megy.
  • A hosszú tárolás az esetleg nem tökéletesen záródó hordók miatt az alkohol mennyiségének csökkenését eredményezheti.

Ezektől azonban most tekintsünk el.

Alma cefre

Alma, a kitartó

A téli utolsó napjaiban is van olyan gyümölcs, ami tökéletes pálinkaalapanyag.

Ez nem más, mint az alma. Azok közül is a téli, viszonylag hosszú ideig eltartható fajták (pl.: Jonagold, Golden). Ha ilyen található a kamrádban, pincédben, csapj le rá! A nedvességtartalmából veszítve lehet, hogy megráncosodott kissé.

De nehogy a szemédbe dobd! Cukortartalma és ízvilága kellemes meglepetéseket rejthet számodra.

FONTOS!

A téli időszakban cefrézéskor érdemes pár dologra különösen figyelned:

  • a gyümölcsöt 15-20 °C hőmérsékletű, zárt helyiségben (ne a szabadban) cefrézd,
  • használj hidegtűrő élesztőt az irányított erjedés megindítására (nem sütőélesztő, hanem speciális gyümölcscefréhez használatos élesztő). Ez már 8-12 °C között kifejti hatását.
  • Sok helyen olvashatod, hogy kéthetesen a cefre elkészült, nyugodtan lepárolható. A mi tapasztalataink alapján télen érdemes még erre azért pár napot (7-10 nap) rászámítani, hogy az esetlegesen alacsonyabb hőmérséklet mellett is teljesen kierjedjen a cefréd.
Alma gyümölcs

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • Helytartó

    Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)

    11.500 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum

    9.800 Ft (bruttó)
  • Helytartó

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)

Ginteszt győztes az R2 GIN

Az ismert gasztroújság, a VINCE Magazin májusi számában a hazai gineket vizsgáztatta tesztszekciójában. Népes, 21 tagú mezőnyben Réti Ginkollekciónk második tagja az R2 GIN végzett az első helyen.  A vetélytársak Az indulók között ott volt szinte az összes hazai...

Visszatérő vendég falunkban a gólya

A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...

Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?

A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...

Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!

Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...