Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka
Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence.
A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan.
Alma
Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra és Évára gondolni) és népszerűsége napjainkban is töretlen. Elterjedtségének kedvez, hogy fája könnyen alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Homoktalajokon éppen úgy jó termést hoz, mint a kötött talajú területeken. Utóérő. Szüretelni akkor kell, amikor a gyümölcsök gyenge csavarás hatására leválnak, színük és nagyságuk a fajtának megfelelő, magjaik már barnák és a természetes hullásuk is megkezdődött már.
Almából pálinkát? Hányszor hallottuk már ezt a mondatot. Pedig egyáltalán nem ördögtől való a gondolat. Nagyon is figyelemre méltó pálinkák születhetnek ebből a gyümölcsből is.
A nyári fajtáknál a virágos illatok, a télieknél, mint a Jonalgold vagy a Golden, inkább a fűszeresség dominál.
Az alma pálinkaházasításokhoz is ideális, szépen lekerekíti egy-egy hivalkodóbb gyümölcs erőteljes aromáját.
Birs
Egy igazi téli gyümölcs. Nyers fogyasztásra ritkán alkalmas, szinte mindig feldolgozásra kerül.
Lehet ez:
- kompót,
- lekvár,
- gyümölcslé,
- leves
- vagy éppenséggel pálinka.
Formáját tekintve lehet alma vagy körte alakú is. A két alak akár egy fán is előfordulhat, de évjáratonként is változhat a gyümölcskötődés mértékétől függően.
Széles körben elterjedt a Konstantinápolyi és a Berecki bőtermő. Ezek képviselik a hagyományosabb, birskompótos ízeket.
A birs nagyon érzékeny a betegségekre, különösen a tűzelhalásra. Ellene nemesítette ki a német Geisenheimi Kutatóintézet a Cydora Robusta fajtát. A tűzelhalás mellett ez a típus még a lisztharmatra és a levélfoltosodásra is rezisztens. Fája korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Íze intenzív, kellemesen citrusos aromájú.
Az általunk megálmodott pálinkaházasítás ebből a típusból készül Jonagold és Golden almákkal fűszerezve.
A meleg, téli otthon hangulata
Réti Birs-Alma pálinkánk hideg, téli estéken, kályha mellett, a meleg szobában üldögélve igazán kellemes érzést ad fűszeres, aromás ízvilágával.
Nekem a gyermekkorom nosztalgikus emlékei térnek vissza kortyolgatása közben.
Neked milyen érzéseket, emlékeket idéz fel! A Réti Birs-Alma pálinkát WEBÁRUHÁZUNKBAN is megrendelheted!
A megrendeléseket GLS csomagküldő szolgálattal küldjük biztonságos csomagolásban, de kérhetsz GYŐRI személyes átvételt is előre leegyeztetett időpontban.
Réti
Gasztromagazin
Témáink:
- Párlatok, szeszes italok, trendek
- Koktélok, receptek
- Pálinka, pálinkafőzés
- Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
7–10 termék, összesen 10 db
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11
Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...
A gin története: A GIN őrület nyomában
A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...
Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!
A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...