Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka
Birsből és almából álló különleges házasítás. A téli időszak nagy kedvence.
A BIRS citrusosságával szinte harsog, az ALMA kellemes fűszeressége ezt kerekíti le lágyan.
Alma
Az alma végigkísérte az emberiség történetét (elég csak Ádámra és Évára gondolni) és népszerűsége napjainkban is töretlen. Elterjedtségének kedvez, hogy fája könnyen alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Homoktalajokon éppen úgy jó termést hoz, mint a kötött talajú területeken. Utóérő. Szüretelni akkor kell, amikor a gyümölcsök gyenge csavarás hatására leválnak, színük és nagyságuk a fajtának megfelelő, magjaik már barnák és a természetes hullásuk is megkezdődött már.
Almából pálinkát? Hányszor hallottuk már ezt a mondatot. Pedig egyáltalán nem ördögtől való a gondolat. Nagyon is figyelemre méltó pálinkák születhetnek ebből a gyümölcsből is.
A nyári fajtáknál a virágos illatok, a télieknél, mint a Jonalgold vagy a Golden, inkább a fűszeresség dominál.
Az alma pálinkaházasításokhoz is ideális, szépen lekerekíti egy-egy hivalkodóbb gyümölcs erőteljes aromáját.
Birs
Egy igazi téli gyümölcs. Nyers fogyasztásra ritkán alkalmas, szinte mindig feldolgozásra kerül.
Lehet ez:
- kompót,
- lekvár,
- gyümölcslé,
- leves
- vagy éppenséggel pálinka.
Formáját tekintve lehet alma vagy körte alakú is. A két alak akár egy fán is előfordulhat, de évjáratonként is változhat a gyümölcskötődés mértékétől függően.
Széles körben elterjedt a Konstantinápolyi és a Berecki bőtermő. Ezek képviselik a hagyományosabb, birskompótos ízeket.
A birs nagyon érzékeny a betegségekre, különösen a tűzelhalásra. Ellene nemesítette ki a német Geisenheimi Kutatóintézet a Cydora Robusta fajtát. A tűzelhalás mellett ez a típus még a lisztharmatra és a levélfoltosodásra is rezisztens. Fája korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Íze intenzív, kellemesen citrusos aromájú.
Az általunk megálmodott pálinkaházasítás ebből a típusból készül Jonagold és Golden almákkal fűszerezve.
A meleg, téli otthon hangulata
Réti Birs-Alma pálinkánk hideg, téli estéken, kályha mellett, a meleg szobában üldögélve igazán kellemes érzést ad fűszeres, aromás ízvilágával.
Nekem a gyermekkorom nosztalgikus emlékei térnek vissza kortyolgatása közben.
Neked milyen érzéseket, emlékeket idéz fel! A Réti Birs-Alma pálinkát WEBÁRUHÁZUNKBAN is megrendelheted!
A megrendeléseket GLS csomagküldő szolgálattal küldjük biztonságos csomagolásban, de kérhetsz GYŐRI személyes átvételt is előre leegyeztetett időpontban.
Réti
Gasztromagazin
Témáink:
- Párlatok, szeszes italok, trendek
- Koktélok, receptek
- Pálinka, pálinkafőzés
- Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
1–6 termék, összesen 10 db
-
Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum
9.800 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -
Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -
Vilmoskörte pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.600 Ft (bruttó)
Kitalálod, mit főzünk ma?
Kitalálod? Mit főzünk ma? Nem, természetesen nem az ebéd készül az üstben. Pálinkát főzünk bérfőzetőink cefréiből. De mi az a gyümölcs, amiből még ilyenkor cefrét készítenek? Most ne beszéljünk azokról a renitensekről, akik még ilyenkor szedik elő a tavaly nyáron...
GIN 1X1: London Dry Gin Magyarországon?!
London ≠ Pannonhalma Londont sokan tekintik a GIN globális fővárosának. Tény, hogy a gin élvezeti italként (és nem gyógyhatású készítményként) való elterjedésében Anglia és fővárosa nagy szerepet játszott. A pálinkánál egyértelmű, hogy ha Pannonhalmi Törkölypálinkáról...
Kicsi falunk, Tárnokréti
Tavaszi séta a nyugalom szigetén Tárnokréti, kicsi falu Győr és Mosonmagyaróvár között félúton a Hanság szívében. Két utca és alig kétszáz lakos... ugye tényleg kicsi? Egy tavaszi séta keretében ismerd meg jobban, hogy aztán már ismerősként látogathass el hozzánk!...
Kitalálod? A virágzásról
Melyik gyümölcsfa virága van a képen? A gyümölcsfák közül a sárgabarack, az egyik leginkább fagyérzékeny gyümölcs az első a virágzásban. A fákon már januárban elkezdenek fejlődni a rügyek. A gönci fajták pedig már március elején virágzásba kezdhetnek. Ezért is...