Van élet a pálinkán túl, de alkohol azért legyen benne
Pálinka- és ginbarátainknak feltettük a kérdést facebook és instagram oldalunkon, hogy mit isznak szívesen, ha éppen nem pálinkát.
Megszülettek az eredmények! Köszönjük válaszaitokat!
Lássuk, mik lettek a KEDVENCEK!
Sör vagy Bor? BOR
Borivók országa. Mondták régen Magyarországra. A 2019-es KSH adatok ugyan a sört tették az első helyre 2,6 liter heti átlagos sörfogyasztással. Nálunk mégsem ő nyert. Ti MÁSOK vagytok!
A lehetséges okok:
- A környékünkön található borvidékek: Pannonhalmi, Soproni (de a Móri, Neszmélyi és az Etyek-Budai sincs messze). Ráadásul mostanában több itteni borászatnál történt generációváltás. A fiatalok pedig erős marketinggel népszerűsítik termékeiket.
- A másik lehetséges ok, hogy a Covid alatt változtak a fogyasztói szokások. A vendéglátóhelyek bezárása miatt többen pártoltak át a borra csapolt sör híján.
Gintonik vagy Pezsgő? GINTONIK
Boldogság! Nagy szerelmünk, a gintonik nyert. A gin Nyugat-Európa után Magyarországon is elindult hódító útjára. Megjelentek a magyar kézműves ginek. NEKTEK pedig egyre fontosabb, hogy olyan italt vásároljatok, amihez érzelmileg is kötődni tudtok.
Külön érdekesség, hogy a pezsgővel szemben tudott nyerni. Hiszen a gintonik nem egy készen kapott ital, ezt még el kell készíteni (szemben a pezsgővel). Igaz, a járvány alatt még erre is volt időnk. És azért az összeállítása nem is olyan nehéz. Azt látjuk, hogy nem is az éttermekben isszátok elsősorban, hanem otthonra veszitek és magatok készítitek.
Whiskey vagy Rum? RUM
Ha kicsivel is, de a rum lett a győztes. Sokfelől olvasni, hogy a rum lehet az új trend a jövőben. Az eredmény nálunk is ezt mutatja. Hogyan isszátok? Ez is változik. Már nem rumkóla a nyerő. A koktélokban persze még most is sokat használnak fel belőle (főként a fehér rumból). A sötét és arany rumokat (amik éveken át érlelődnek) viszont már önmagában, szobahőmérsékleten fogyasztják. Ezek közül a minőségi italok közül az egyik legismertebb a venezuelai Diplomatico rum. Nevét egy helyi nemesről kapta, aki szenvedélyesen gyűjtötte a Karib-térség párlatait. Az utazó diplomata készletéből gyakran kínálta meg barátait.
Roséfröccs vagy Koktél? ROSÉFRÖCCS
Sokáig vezető pozícióban volt a koktél, de a végén mégiscsak a fröccs nyert. Hiszen a fröccs a MIÉNK. Feltalálója, a Győrhöz erősen kötődő Jedlik Ányos az első fröccsöt 1842. október 5-én készítette el néhány barátjának, amit németesen spritzernek nevezett el. Költő barátja, Vörösmarty Mihály azonban inkább a magyaros FRÖCCS nevet adta az italnak. A koktéllal szemben a fröccs egyszerűen elkészíthető és hasonlóan frissítő hatású. A hígítás hatására a bor kevésbé száll a fejünkbe. A fröccs leggyakrabban friss, száraz fehérborokból készül. A roséfröccs az utóbbi időkben lett népszerű.
A koktélokat a legtöbben még bárokban választják, ahol nem nekik kell az elkészítéssel bajlódniuk. Pedig egy kis rákészüléssel az egyszerűbb koktélok otthon is könnyen elkészíthetők. Egy baráti összejövetelen pedig egészen biztos nagy sikert lehet aratni vele.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
1–6 termék, összesen 20 db
-
Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -
Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum
9.800 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó)
Visszatérő vendég falunkban a gólya
A gólya ugyan félénk állat, mégis mindig az emberek szomszédságát keresve rak fészket. A tavasz kezdetén sokszor olvashatod, hallhatod a híradásokban, ha egy faluba visszatérnek a gólyák. Miért ez a nagy öröm? A gólyát régen a magyarok szerencsehozó madárnak...
Tudtad? – Miből készültek az első párlatok Magyarországon?
A Válasz: BORBÓL Ha már a múlt héten a hagyományos pálinkákat említettük, nézzük meg valójában miből készültek kezdetben a pálinkák, párlatok hazánkban. Írásos emlékek alapján az 1300-as évek elején Károly Róbert királyunk feleségének, Erzsébet királynénak a...
Ginkóstolás – Kóstold a gint profi módon!
Mitől más? Ha röviden szeretnénk arra válaszolni, hogy miben tér el a gin kóstolása mondjuk egy bórkóstolástól, akkor az az, hogy ha egy ginről mondjuk, hogy kakaós ízeket érzünk benne, akkor az akár ténylegesen benne is lehet a termékben, nemcsak úgy érződik, olyan...
Újranyitás a Réti Vendégházban
Nyitás a szálláshelyeken Az éttermek teraszai után a szálláshelyek május elsejétől a szálláshelyek is újra látogathatók az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek. A Réti Vendégház a tavaszi nagytakarítás után május 6-ától nyitja újra kapuit. Lássuk, hogy a szálláshelyek...