RÉGEN
Az ünnepek fontossága
Munka és szórakozás
Dédszüleink, nagyszüleink idejében faluhelyen a munkás hétköznapok és az ünnepek még jól elkülönültek egymástól. Dologidőben kevés volt a szórakozás, ezért az ünnepeket nagy becsben tartották.
Öncélú dolgok helyett hasznosat
Idejük és tevékenységeik beosztásához az évszakok adták a keretet. Tavasztól őszig szükség volt a sok szorgos kézre a földeken. A tél időszakban, mikor kint már elfogyott a munka, jöhetett a betakarított termények feldolgozása.
A nők számára a fonás, a szövés, a hímzés és a varrás voltak a legfontosabb téli elfoglaltságok.
De a férfiaknak is akadt feladat. Kosarat fontak, seprűket kötöttek, az elromlott szerszámokat javították meg. Az ügyesebbek még a bútorkészítéssel is megpróbálkoztak.
Használati tárgyaikat gyakran díszítették, de külön dísztárgyakat nem készítettek. Abban a régi világban az öncélú, „haszontalan” dolgoknak helye nem volt.
Kovács János kosarat köt
Társaságban gyorsan telik az idő
A téli tevékenységeket nem tekintették igazi munkának, inkább érezték szórakozásnak. A munka jó hangulatú közegben folyt.
Gyakran kísérte mese, ének, játék és tréfálkozás. Társaságban gyorsabban telt az idő, kevésbé volt monoton a munka.
A mese szerepe
A közösségben, kalákában zajló munka során a vendéglátó család gondoskodott az ételről, italról, lámpafényről. Cserében a meghívottak a gazda téli munkájába is besegítettek.
A mesemondónak is kiváltságos szerep jutott. Ő tette elviselhetővé, szórakoztatóvá a munkát a többieknek. Osztáskor neki külön részt adtak.
A kalákában végzett munka kölcsönös volt. A rokonok és barátok visszaadták egymásnak, mindenki sorra került.
Ezeket a közös munkára szerveződött együttléteket Fonónak hívták (az egyik legáltalánosabb téli tevékenység, a fonás után).
Programok
ISMERKEDÉS: A régi időkben a házasulandó fiataloknak a fonók az ismerkedés színteréül is szolgáltak. Az esküvőket is a téli, dologtalan időszakban tartották.
ESZEM-ISZOM: Az eszem-iszom nem maradhatott el az ilyen estéken. A romlandó ételeknek a tél végére amúgy is el kellett fogynia. Gyakran fogyasztottak bort és pálinkát is.
JÁTÉKOK: Az ifjúság közös játékokkal múlatta az időt. Némelyiket csak lányok játszották, másokba a legényeket is bevették.
A lányok a fonókban megbeszélhették a férjfogó praktikákat és gyakran jóslásokat is végeztek.
Téli esték a fonóban
Rábcakapi Hagyományörző Egyesület
MOST
Lassítás, töltekezés
A régi időkben télen a falusi embernek jóval kevesebb munkája volt a földeken. Ilyenkor lassíthatott az életén, feltöltekezhetett a munkás tavasz előtt.
Ez a lassítás, töltekezés számunkra is hasznos lenne a mai, felgyorsult világban.
Együtt jobb!
A régi falusiakéhoz hasonló felfogást tapasztalhatsz meg, ha Svédországba látogatsz. A svédek rendszeresen tartanak olyan társas összejöveteleket, ahol a munka helyett a pihenésé a főszerep.
Itt is a közösségi együttlét a fontos. Szerintük a komor, téli időjárás együtt sokkal elviselhetőbb.
Tanuljunk tőlük! Ha ők mondják, biztos így van, hiszen nekik a téli szürkeségből igencsak kijut.
A svéd Fredagsmys
Jelentése: Hangulatos, kényelmes péntek
Főbb jellemzői:
RÁKÉSZÜLÉS: A péntek estéjüket előre megtervezik. Rákészülnek. Nem hagynak semmit a véletlenre. Előre bevásárolnak mindent. Az állami alkoholbolt (gin és egyéb koktél italok) kihagyhatatlan a hangulat megalapozásához.
Gyakran van az estének valamilyen tematikája is.
A vendéglátó otthona mindig rendezett. A díszítés nagyon fontos. Szeretik a gyertyákat, amik melegséget, barátságos hangulatot árasztanak. Kandallójukban hívogatóan pattog a tűz.
KÉNYELEM: Kényelmes öltözéket viselnek, bő ruhákat, amiben otthonosan érzik magukat. Nem szeretnek elegánsan feszengeni.
BESZÉLGETÉS, JÁTÉK, ZENE: A program gyakran filmnézés, beszélgetés vagy társasjátékozás. Utóbbiaknál a háttérben kellemes zene szól.
ÉTEL, ITAL: Gyakori az ételek közös elkészítése. Az egyszerű, kímélő fogásokat részesítik előnyben. Szeretik a mexikói taco-t, salátákat, mártogatósokat. Az ételt nem muszáj az asztalnál ülve megenni, akár a kanapén, játék közben is elfogyaszthatják. Az este folyamán a rágcsálnivalók, sütemények is előkerülnek.
A hangulatot emelik a finom italok is: gin, pezsgő, koktélok vagy a svéd forralt bor, a glögg.
Svéd Fredagsmys (Hangulatos Péntek)
Ginnel és koktélokkal
Kedvet kaptál hozzá? Próbáld ki te is!
Rendezz egy hangulatos péntek estét barátaidnak, családtagjaidnak pálinkával, kézműves magyar ginnel, egyszerűen elkészíthető koktélokkal!
A kellemes hangulat biztosításához jó szívvel ajánljuk Réti Pálinka- és Ginkollekciónk bármelyik tagját, de a téli időszakban kiemelten téli fűszerezésű R3 Ginünket vagy Birs-Alma pálinkánkat.
Forrás: https://www.lagomneked.hu/
Réti Gasztromagazin
Lepárlással készült italok: Pálinka, Gin
Témáink:
- Italkultúra
- Koktélok
- Cefrézés, gyümölcsök
- Termékbemutató
- Közösség, programok
7–12 termék, összesen 20 db
-

R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
9.300 Ft (bruttó) -

Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -

Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -

Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -

Birs-Alma vegyes gyümölcspálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó)
Így születnek a legendák?! – Avagy hogyan lett Szent Miklós a Pálinkafőzők védőszentje
Szent Miklós legendája, az ajándékozás szokása December 6-a a myrai püspök, Szent Miklós napja. Miklós a 3. században élt Kis-Ázsiában. 19 évesen szentelték pappá. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között. Segítette a gyermekeket, ezért már saját...
Adómentes párlatot hoz az új év a bérfőzésben
A 2020. november 26-án megjelent 261. számú Magyar Közlöny jó híreket hozott a pálinkafőzetőknek. 2021. január 1-gyel ugyanis módosul a Jövedéki Törvény. Az elfogadott törvénymódosítás szó szerint a következő: 132. § (1) Az adó alapja az alkoholtermék mennyisége...
Szőlő-rozmaring R2 GIN Crush (Koktélrecept)
Szőlő-rozmaring R2 GIN Crush (Koktélrecept) A cím mindjárt az elején magyarázatra szorul. Bocsánat, hogy nem fordítom, de nem találtam rá igazán jó magyar megfelelőt. Az angol "crush" szó jelentése törni, ami az elkészítés módjára utal. A fő hozzávalókat kezdő...
Köszönet Irsai Olivérnek
Kedves Olivér! Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy vagy nekünk. Születésed nemcsak édesapádnak és édesanyádnak köszönheted, mint az emberek általában. Bohn József nélkül ma senki sem ismerne téged. A nagykikindai születésű, sváb Bohn bécsi, párizsi majd...

