+36 30 300 1129

iroda@retipalinkahaz.hu

Mi a GIN?

Ahhoz, hogy egy szeszes italt ginnek lehessen nevezni, az uralkodó ízvilágot a borókának kell adnia. Minimális alkoholtartalma pedig el kell érje a 37,5 térfogatszázalékot. Ilyen egyszerű az egész.

Ebből következően sokszínűségét nem a boróka, hanem az előállításához felhasznált egyéb összetevők adják. Ezek leggyakrabban fűszerek, gyógynövények és újabban gyümölcsök, zöldségek is.

Gin

– A gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókabogyóval (Juniperus communis L.) való ízesítésével állítanak elő.

– A gin minimális alkoholtartalma 37,5 térfogatszázalék.

– A gin előállítása során kizárólag olyan aromaanyagok vagy aromakészítmények vagy mindkettő használhatók, amelyek biztosítják, hogy annak ízében a borókaíz domináljon.

Boróka, a gin fő alkotója

Előállítási módok

Hideg áztatás (Cold compounding)

A legegyszerűbb módszer. Ebben az esetben a borókát és a tetszés szerinti egyéb alapanyagokat hosszabb-rövidebb ideig (néhány órától néhány napig) semleges finomszeszben áztatják. Szűrést követően a gin készen is van. Ezek a ginek a bennük ázott anyagoktól gyógyteához hasonló színt kapnak.

Lepárlás (Desztillálás)

A lényeg, hogy a mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (finomszesz) a borókával és az egyéb kiválasztott alapanyagokkal újra lepárlásra kerül. A kétszeres lepárlás jóval tisztább alkoholt eredményez.

  • Kifőzés előtt ezeket a fűszer- és gyógynövényeket alkoholban macerálhatják (áztathatják).
  • Létezik olyan módszer is, amikor az összetevők nem kerülnek bele közvetlenül a folyadékba, hanem egy szűrőkosárban vannak elhelyezve a lepárlóberendezésben. Ez a gőzinfúziós technika.

Egy „lövés” vagy több „lövés” (One shot, Multiple shot)

  • A desztillálás végezhető úgy, hogy az összes alapanyag egyszerre (one shot) belekerül a lepárlásra szánt alkoholba vagy annak gőzébe (gőzinfúzió).
  • Főleg a nagyüzemi ginkészítőknél gyakori, hogy a növényi anyagokat külön-külön vagy csoportosan desztillálják (multiple shot). Így lehetővé válik számukra, hogy elkészíthessék egy-egy botanikai anyag koncentrált formáját. Ennek köszönhetően az előírt receptúra mindig könnyen összeállítható, adott esetben megváltoztatható.

Vákuumdesztilláció

Normál légköri nyomáson a víz 100 °C-on, az etanol 78 °C-on kezd el forrni. Vákuum alkalmazásával már alacsonyabb hőmérsékleten is elérhető ez a forráspont (mintha kuktában főznél). Így egy-egy a hőmérséklet változására érzékeny anyag könnyebben megőrizhető eredeti állapotában. Ez egy viszonylag új, még nem túl gyakran alkalmazott technika.

Müller típusú lepárlóberendezés

Réti GIN

Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja a desztillált ginek közé tartozik.

A borókát és a többi SZUPERTITKOS összetevőt lepárlás előtt mezőgazdasági eredetű (kukorica, búza) etilalkoholban áztatjuk (maceráljuk).

Ezt követően német Müller típusú lepárlóberendezésünkön az összes alapanyagot egyszerre (one shot) újradesztilláljuk.  

Réti Gasztromagazin

Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel

Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek

Igen, érdekel!
  • R4 GIN 500ml 600x800

    R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR

    9.300 Ft (bruttó)
  • Réti VIPERA GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)

    9.300 Ft (bruttó)
  • R2 GIN

    R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ

    9.300 Ft (bruttó)
  • R3 GIN 500ml - Réti Pálinka és GIN

    R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL

    9.300 Ft (bruttó)
Irsai Olivér, rendhagyó szőlőismertető

Irsai Olivér, rendhagyó szőlőismertető

A tartalomból: Születési körülményeid Külső és belső tulajdonságaid Kedvenc helyeid Barátságunk Olvasási idő: 3 perc Kedves Olivér! Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy vagy nekünk. Születésed nemcsak édesapádnak és édesanyádnak köszönheted, mint az emberek...

Új GIN a láthatáron

Új GIN a láthatáron

A tartalomból: TOMI ROCKY megcsinálta Új gin NŐKNEK - Bordó ...és FÉRFIAKNAK - Piros FŰSZER, ami összeköt: - Vaníliaszín Olvasási idő: 2 perc Tomi Rocky és a GIN Alcatrazban TOMI ROCKY megcsinálta Ha követitek híreinket, akkor biztos értesültetek már róla ti is, hogy...

Nyár, Napsütés, Természet – A szabadság íze

Nyár, Napsütés, Természet – A szabadság íze

A Gin, ami igazán feltölt Nyár, Napsütés, Természet… hamarosan megjelenő új Ginünkben megalkottuk a szabadság ízét!  Ismerjétek meg legújabb ginünk két legfontosabb összetevőjét…persze a borókán kívül. Gyömbér Eredendően Kínából származó fűszer- és gyógynövény,...

Ismerd meg! R3 GIN Valentin Napra

Ismerd meg! R3 GIN Valentin Napra

R3 GIN Ginkollekciónk harmadik tagját a tél és a szerelem ihlette. Az első palackok 2021-ben Valentin Napra limitált darabszámban kerültek forgalomba. Az idei évben pedig már elkészültek az újabb főzetek belőle. Főbb összetevőként a szerelem gyümölcseit (alma és füge)...