Mi a GIN?
Ahhoz, hogy egy szeszes italt ginnek lehessen nevezni, az uralkodó ízvilágot a borókának kell adnia. Minimális alkoholtartalma pedig el kell érje a 37,5 térfogatszázalékot. Ilyen egyszerű az egész.
Ebből következően sokszínűségét nem a boróka, hanem az előállításához felhasznált egyéb összetevők adják. Ezek leggyakrabban fűszerek, gyógynövények és újabban gyümölcsök, zöldségek is.
Gin
– A gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókabogyóval (Juniperus communis L.) való ízesítésével állítanak elő.
– A gin minimális alkoholtartalma 37,5 térfogatszázalék.
– A gin előállítása során kizárólag olyan aromaanyagok vagy aromakészítmények vagy mindkettő használhatók, amelyek biztosítják, hogy annak ízében a borókaíz domináljon.
Előállítási módok
Hideg áztatás (Cold compounding)
A legegyszerűbb módszer. Ebben az esetben a borókát és a tetszés szerinti egyéb alapanyagokat hosszabb-rövidebb ideig (néhány órától néhány napig) semleges finomszeszben áztatják. Szűrést követően a gin készen is van. Ezek a ginek a bennük ázott anyagoktól gyógyteához hasonló színt kapnak.
Lepárlás (Desztillálás)
A lényeg, hogy a mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (finomszesz) a borókával és az egyéb kiválasztott alapanyagokkal újra lepárlásra kerül. A kétszeres lepárlás jóval tisztább alkoholt eredményez.
- Kifőzés előtt ezeket a fűszer- és gyógynövényeket alkoholban macerálhatják (áztathatják).
- Létezik olyan módszer is, amikor az összetevők nem kerülnek bele közvetlenül a folyadékba, hanem egy szűrőkosárban vannak elhelyezve a lepárlóberendezésben. Ez a gőzinfúziós technika.
Egy „lövés” vagy több „lövés” (One shot, Multiple shot)
- A desztillálás végezhető úgy, hogy az összes alapanyag egyszerre (one shot) belekerül a lepárlásra szánt alkoholba vagy annak gőzébe (gőzinfúzió).
- Főleg a nagyüzemi ginkészítőknél gyakori, hogy a növényi anyagokat külön-külön vagy csoportosan desztillálják (multiple shot). Így lehetővé válik számukra, hogy elkészíthessék egy-egy botanikai anyag koncentrált formáját. Ennek köszönhetően az előírt receptúra mindig könnyen összeállítható, adott esetben megváltoztatható.
Vákuumdesztilláció
Normál légköri nyomáson a víz 100 °C-on, az etanol 78 °C-on kezd el forrni. Vákuum alkalmazásával már alacsonyabb hőmérsékleten is elérhető ez a forráspont (mintha kuktában főznél). Így egy-egy a hőmérséklet változására érzékeny anyag könnyebben megőrizhető eredeti állapotában. Ez egy viszonylag új, még nem túl gyakran alkalmazott technika.
Réti GIN
Réti Ginkollekciónk mindhárom tagja a desztillált ginek közé tartozik.
A borókát és a többi SZUPERTITKOS összetevőt lepárlás előtt mezőgazdasági eredetű (kukorica, búza) etilalkoholban áztatjuk (maceráljuk).
Ezt követően német Müller típusú lepárlóberendezésünkön az összes alapanyagot egyszerre (one shot) újradesztilláljuk.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
Irsai Olivér, rendhagyó szőlőismertető
A tartalomból: Születési körülményeid Külső és belső tulajdonságaid Kedvenc helyeid Barátságunk Olvasási idő: 3 perc Kedves Olivér! Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy vagy nekünk. Születésed nemcsak édesapádnak és édesanyádnak köszönheted, mint az emberek...
Új GIN a láthatáron
A tartalomból: TOMI ROCKY megcsinálta Új gin NŐKNEK - Bordó ...és FÉRFIAKNAK - Piros FŰSZER, ami összeköt: - Vaníliaszín Olvasási idő: 2 perc Tomi Rocky és a GIN Alcatrazban TOMI ROCKY megcsinálta Ha követitek híreinket, akkor biztos értesültetek már róla ti is, hogy...
Nyár, Napsütés, Természet – A szabadság íze
A Gin, ami igazán feltölt Nyár, Napsütés, Természet… hamarosan megjelenő új Ginünkben megalkottuk a szabadság ízét! Ismerjétek meg legújabb ginünk két legfontosabb összetevőjét…persze a borókán kívül. Gyömbér Eredendően Kínából származó fűszer- és gyógynövény,...
Ismerd meg! R3 GIN Valentin Napra
R3 GIN Ginkollekciónk harmadik tagját a tél és a szerelem ihlette. Az első palackok 2021-ben Valentin Napra limitált darabszámban kerültek forgalomba. Az idei évben pedig már elkészültek az újabb főzetek belőle. Főbb összetevőként a szerelem gyümölcseit (alma és füge)...