Januári Böngésző
1. Az érték lesz az új mérték… Kézműves italok HAJRÁ!
Megérkeztek az első arra utaló adatok, hogy a luxuscikknek számító drága szeszesitalokat is elérte a magas infláció miatti költések visszafogása.
Elemzők arra számítanak, hogy az infláció folyamatos emelkedése mellett az igényesebb rétegek fogyasztási kiadásai is a gazdaságosabb kínálat felé tolódnak el.
Ez lehetőséget teremthet az értékorientált márkák piaci bővülésére (mint amilyenek a Réti Párlatok is).
A fogyasztóknak még fontosabb lesz, hogy megfelelő minőséget kapjanak a pénzükért.
Ezt nyilván leginkább a kóstolás alapján tudják megítélni. Ugyanakkor nagyon fontos lesz az is, hogy egy vállalkozás minden megnyilvánulása a minőségre való törekvést tükrözze. A minőséget transzparensen, mindenki számára láthatóan kommunikálja a fogyasztók felé.
A termék mögött álló EMBER is látható legyen!
Egy IGAZI kézműves pálinka vagy párlat nemcsak a nevében az.
Az ilyen termékek előállítása során a tulajdonosok előállítás minden fázisában személyesen is részt vesznek.
Lehet ez
- a gyümölcsök, egyéb alapanyagok vásárlása,
- a cefrézés, erjesztés különböző szakaszai,
- a lepárlás,
- a palackozás
- vagy akár a kiszállítás, a vevőkkel történő kapcsolattartás.
2. Koktél – A kultúrált alkoholfogyasztás csúcsa
Magyarország még egy kissé el van maradva e téren a fejlett világ számos országától, de az utóbbi években történt azért némi előrelépés.
Magyarország egy kissé még el van maradva a koktélok terén, már ha nem számítjuk a földkerekség egyik legnagyszerűbb koktélját, a fröccsöt.
A rendszerváltást követő éveket a rum vagy whisky Cola illetve a vodka narancs jellemezte.
Majd azt is megtanultuk, hogy egy kis Blue Curaçao hozzáadásával szinte bármiből „menő” koktél készíthető.
Majd következett a Covid időszak bezártsága. A kijárási korlátozások kifejezetten hasznosnak bizonyultak. Már, ami a koktélozást illeti.
Az emberek a hirtelen rájuk szakadt szabadidejüket igyekeztek tartalommal megtölteni.
Sokan kezdtek új hobbiba, próbáltak ki valami újat.
- Egyesek sziklát másztak.
- Volt, aki a tőzsdével ismerkedett,
- és szép számmal akadtak olyanok is, akik a gasztronómiát vették célba.
Különleges recepteket főztek a családnak vagy megpróbálták a bárokban kóstolt koktélokat házilag elkészíteni.
A Magyarországra is begyűrűzött nagy gintonik hullám is kedvezően hatott a folyamatra, hiszen egyszerűsége miatt előképzettség nélkül is bárki könnyedén elkészítheti.
A Nyugat-Európában zajló fogyasztási trendeket alapján gin mellé a közeljövőben a rum és whiskey alapú koktélok is felzárkózni látszanak.
Mi már meg is kezdtük rá a felkészülést, hiszen tavaly karácsonyra újabb termékkel bővítettük a Réti Párlatok sorát.
Elkészítettük különleges fehér rumunkat, a már nevében is kóstolásra csábító Réti Szirént.
3. Sláger koktélok 2023-ra
- A koktéltársadalom előrejelzése alapján az Espresso Martinit az idei évben sem lesz egyszerű letaszítani a dobogóról.
De akad azért majd néhány komoly ellenfél.
- Például a frissen facsart narancsléből, vodkából és olasz Gallaino likőrrel készült frissítő long drink, a Harvey Wallbanger.
- Ha a narancslét grapefruitra, a vaníliás Gallainot cseresznyés Maraschino likőrre cseréljük, majd sóval peremezett pohárba töltjük, máris egy újabb divatos koktélt kapunk. Az ital a Salty Dog nevet kapta és már a 60-as évek óta létezik.
- A rövidebb shotok kategóriájában szintén a citrusos ízek kerülnek előtérbe. A Triple Sec-vodka vagy Cointreau-vodka kombinációhoz a Lemon Drop koktélban a savasságot a citromlé biztosítja.
- A 70-es, 80-as évek divatját pedig a régi nagy sláger, a Piña Colada hozza majd vissza, ha hinni lehet a szakembereknek. Vajon jól látják a jövőt?
4. Aperitivo… beszélgess könnyű étel-ital mellett!
aperitif ≠ aperitivo
Aperitif: Az étkezés előtt elfogyasztandó, étvágygerjesztő, a gyomorban az ebédnek, vacsorának megágyazó italok gyűjtőfogalma.
Aperitovo: Főleg Franciaországban és Olaszországban divatossá vált mini étkezési forma, ahol már nemcsak az aperitif italok elfogyasztása a jellemző. Kiegészítőként hideg és meleg falatkák is járnak szigorúan étvágygerjesztő jelleggel.
Az aperitivo többször szinte egybeforr az étkezéssel. Még jobban elnyújtja a franciáknál és az olaszoknál amúgy is hosszúra nyúló ebédet vagy vacsorát. Ennek köszönhetően viszont az étel nem üli úgy meg a gyomrot, mintha magyaros szokás szerint gyorsan fogyasztanánk el egy nagyobb adagot.
Aperitifnek megfelelő lehet
- a száraz pezsgő,
- száraz fehérbor,
- keserű rövidital
- vagy koktél.
Kerülendők a túl nehéz, nem túl édes, nem hangsúlyosan gyümölcsös italok. Fontos, hogy az aromák és a cukortartalom ne nyomja el az utána következő fogások ízét.
Az aperitif jellegű italoknál különösen fontos a mértékletesség. Pezsgő esetében 1-2 pohár, koktélból szigorúan egy. Az aperitivo eseményének nem az italozás, hanem az étvágygerjesztés a lényege. De természetesen az ezt követő főétkezést folytathatjuk egyéb alkoholos italokkal:)
Negroni: mai napig az egyik legnépszerűbb aperitif koktél. Gin, vörös vermouth és Martini Bitter (keserűlikőr) egyenlő arányú keveréke narancshéj csavarral díszítve. Jellemzője, hogy erős és rövid. Amint leér a gyomorba, rögtön helyet csinál az első fogásnak.
Az aperitivo Magyarországon 2022-ig egy szinte ismeretlen étkezési és italozási forma volt. Egyedül talán a színház előtt elfogyasztott pohár italt lehetett ebbe a kategóriába sorolni.
Tavaly év végén azonban nálunk is elindult valami azzal, hogy Budapesten megnyitott az első ilyen jellegű gasztronómiai egység, az Aperitivo.
A tulajdonosok arra számítanak, hogy Magyarországon is kialakul egy olyan réteg, aki szán egy kis időt arra, hogy a munkából hazafelé, vacsora előtt megálljon a barátaival egy pohár italra mellé egy-két étvágygerjesztő falatkával.
Mi személy szerint nagyon támogatjuk a kezdeményezést. Nincs is jobb egy közös beszélgetésnél finom ételek-italok mellett!
5. Kir Royale… Emily is ezt itta Párizsban
Az Emily Párizsban című Netfilxes sorozatnak köszönhetően újra a figyelem középpontjába kerül ez a könnyű, pezsgős frissítő.
„Ez a tökéletes ital semmittevéshez.”
(Javasolja Luc Emilynek, amikor Kir Royale-t rendel barátainak a párizsi Concorde téren.)
- A koktél alapja eredetileg fehérbor volt. Ez a máig létező Kir, a Royale jelző nélkül. A Royale Kir név a pezsgős változatot illeti, eredetileg igazi francia Champagne hozzáadásával. Az egyéb pezsgőkkel készülő változat igazából csak Kir Pétillant-nak nevezhető.
- Az ízesítést pedig a Crème de Cassis, feketeribizli likőr adja.
Állítólag a 2. világháború alatt a németek által elkobzott burgundi vörösborokat szerette volna Félix Kir, Dijon akkori polgármestere ilyen alternatív módszerrel utánozni.
Mi is kipróbáltuk „Réti stílus”-ra hangolva: a nehezen beszerezhető feketeribizli likőrt házi feketeribizli szörpre cseréltük. De mivel a likőrben egy minimális alkoholtartalom is van, ezért még hozzáadtunk egy cseppet (0,5-1 cl bőven elegendő) nyárias, cseresznye-cigánymeggy-vanília ízesítésű R4 Ginünkből.
Elégedettek voltunk az eredménnyel. Ha te is kipróbálnád, R4 Ginünket itt megrendelheted!
Réti
Gasztromagazin
Témáink:
- Párlatok, szeszes italok, trendek
- Koktélok, receptek
- Pálinka, pálinkafőzés
- Réti Párlatok (Pálinka, Gin, Rum)
Mind a(z) 6 találat megjelenítve
-
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -
Réti SZIRÉN Rum 40% 500ml (fél liter) – fehér rum
9.800 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
9.300 Ft (bruttó)
Osztrák gint készítettünk – GIN TH11
Hogy is van ez?Nyitottnak lenni Mindenre nyitottak vagyunk: ha szimpatikus a partner, jó az ötlet és azonosulni tudunk az értékrendjével. Mostanában egyre több olyan dologba belevágunk, amit régen elképzelhetetlennek tartottunk volna. Tényleg igaz az, hogy az...
A gin története: A GIN őrület nyomában
A tartalomból: Miért kezdtünk gint mi is gint főzni? A gin története: az első lépések Genever: a holland bátorság Ginforradalom Angliában Gin: holland vagy angol? A gin végnapjai Feltámadás Gintonik A Martini és James Bond Kézműves ginek, új ízek Magyarország és a...
Nőnap alkalmából: Legyél te is szuperkóstoló!
A tartalomból: Ízérzékenység kategóriái Nők illat- és ízérzékenysége Profi kóstolók Olvasási idő: 2 perc Ízérzékenység kategóriái Az embereket ízérzékenység szempontjából három kategóriába lehet sorolni: "nem-ízlelők" átlagosok rendkívüli érzékelők Ezenkívül a nemek...
Borkóstoló, borvacsora után rum, pálinka és gin kóstoló vacsora is
Hasznos tudnivalók az italkóstoló vacsorákról A tartalomból: Mit kapsz egy italkóstoló vacsorán? Felkészülés a vacsorára Az étel-ital párosítások születése A menüsor Mire számíthatsz a borvacsorán, italvacsorán? Mit tanulhatsz a borkóstolón, italkóstolón?...