Pálinka és 2020 óta Gin is készül a Réti Pálinkaházban ugyanazon a német Müller típusú lepárlóberendezésen. Kérdezhetnéd, hogy egy gép, hasonló készítési technika (már, ami a lepárlást illeti), akkor mégis mi a különbség?
Ezeket próbáltuk összegyűjteni neked:
1. Alapanyag
A pálinka gyümölcsből (Magyarországon termett) készül, ezt erjesztjük meg, majd főzzük ki desztilláció útján.
A gin alapanyaga mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, ami általában gabonaszeszt jelent. De készülhet még burgonyából, törkölyből, borból, melaszból és ritkán gyümölcsökből is.
Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol (más néven finomszesz): olyan nagy tisztaságú égetett szesz, ami legalább 96 térfogatszázalék etil-alkohol és 3–4% víz mellett csak nyomokban tartalmaz egyéb összetevőket.
2. Ízesítés
A pálinkához a gyümölcsön kívül más nem kerül, tehát nem lehet ízesíteni (cukor), nem tartalmazhat mesterséges aromákat, színezéket (kivéve a természetes hordós érlelést és az ágyazást).
A gin készítésénél a finomszeszen kívül kötelező összetevő a boróka (ettől gin a gin). Ezenkívül használhatók egyéb természetes növények (fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök), aromaanyagok és édesítőszerek is. Egy a lényeg, hogy a borókaíz fellelhető legyen benne.
3. Változatok száma
A gin összetevőiből adódóan sokkal változatosabb képet mutat, a variációk száma végtelen. Készítése egy érdekes játék az ízekkel, illatokkal.
A pálinkánál ugyan a gyümölcsök párosítására, házasítására szintén van lehetőség, de nem ez a jellemző. Egy időben voltak ugyan próbálkozások ilyen irányban. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy sokan már egy-két gyümölcs direkt házasítását is kissé lenézően „vegyes” pálinkaként értelmezik. Persze az egyes gyümölcsfajtákon belül azért vannak különbségek. Teljes más íze van például a besztercei szilvának és a Stanley fajtának. Valamint a pálinkánál az egyes évjáratok szerepe sokkal erőteljesebb, a felhasznált gyümölcsalapanyag miatt.
4. Időtényező
Aki főzetett már pálinkát, az tudja, hogy a pálinka íze főzés után teljesen más, mint 1-2 hónappal később. A pálinkák egyes fajtáinak kifejezetten jót tesz a „kor” (lásd birs). Ugyanakkor szerintünk egyes gyümölcsök (pl. egy illatosabb szőlő) veszítenek az illatukból, frissességükből bizonyos idő után. Ezeket nem érdemes évekig tartogatni.😊
Ez a változás ugyan a gineknél is megfigyelhető, de csak közvetlenül a főzés utáni időszakban.
5. Tisztán vagy keverve
A pálinka fogyasztása önmagában ajánlott. Létezik ugyan pár olyan koktél, amihez használható a pálinka, de ezek száma elenyésző.
Van ugyan egy-két olyan „elvetemült”, aki a gint is tisztán fogyasztja, de a nagy többségnek a gin szó hallatán a tonik ugrik be. A gin-tonik a legelterjedtebb fogyasztási mód. Tehát hosszú italként, keverve terjedt el leginkább az emberek körében. Ezenkívül számos koktél receptjének leírásában is megtalálhatod az összetevők között. Elég akár a Martinira vagy a Gin Fizz-re gondolni. Ahogy az összetevőknél számos variáció létezik, úgy a fogyasztási módban is rengeteg ötletes megoldás található.
6. Nyár vagy Tél
Nyilván mind a két italtípust egész évben lehet fogyasztani, de a pálinkafogyasztás jellemző ideje a hidegebb, téliesebb időjáráshoz köthető.
A gin ezzel ellentétben inkább a nyári melegek itala, főleg a sok jéggel elkészített gin-tonik miatt.
Az összehasonlításból látható, hogy a pálinka és a gin remekül kiegészíti egymást. Ha az egyiket pont nem kívánod, akkor a másik biztosan jól fog esni.
Réti Gasztromagazin
Italgasztronómia középpontban a Pálinkával és a Ginnel
Érdekességek, tudnivalók, italreceptek, ajándékötletek
-
Ágyas meggypálinka 40% 500ml (fél liter)
11.500 Ft (bruttó) -
R4 GIN 40% 500ml (fél liter) – NYÁR
9.300 Ft (bruttó) -
Réti VIPERA GIN 40% 500ml (fél liter)
9.300 Ft (bruttó) -
R2 GIN 40% 500ml (fél liter) – ŐSZ
9.300 Ft (bruttó) -
R3 GIN 40% 500ml (fél liter) – TÉL
9.300 Ft (bruttó) -
R1 GIN 40% 500ml (fél liter) – TAVASZ
9.300 Ft (bruttó) -
Irsai Olivér szőlőpálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -
Cigánymeggy pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó) -
Cseresznye pálinka 40% 500ml (fél liter)
9.900 Ft (bruttó)
Irsai Olivér, rendhagyó szőlőismertető
A tartalomból: Születési körülményeid Külső és belső tulajdonságaid Kedvenc helyeid Barátságunk Olvasási idő: 3 perc Kedves Olivér! Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy vagy nekünk. Születésed nemcsak édesapádnak és édesanyádnak köszönheted, mint az emberek...
Új GIN a láthatáron
A tartalomból: TOMI ROCKY megcsinálta Új gin NŐKNEK - Bordó ...és FÉRFIAKNAK - Piros FŰSZER, ami összeköt: - Vaníliaszín Olvasási idő: 2 perc Tomi Rocky és a GIN Alcatrazban TOMI ROCKY megcsinálta Ha követitek híreinket, akkor biztos értesültetek már róla ti is, hogy...
Nyár, Napsütés, Természet – A szabadság íze
A Gin, ami igazán feltölt Nyár, Napsütés, Természet… hamarosan megjelenő új Ginünkben megalkottuk a szabadság ízét! Ismerjétek meg legújabb ginünk két legfontosabb összetevőjét…persze a borókán kívül. Gyömbér Eredendően Kínából származó fűszer- és gyógynövény,...
Ismerd meg! R3 GIN Valentin Napra
R3 GIN Ginkollekciónk harmadik tagját a tél és a szerelem ihlette. Az első palackok 2021-ben Valentin Napra limitált darabszámban kerültek forgalomba. Az idei évben pedig már elkészültek az újabb főzetek belőle. Főbb összetevőként a szerelem gyümölcseit (alma és füge)...